Kos stad

geplaatst in: Geen categorie | 0

Kos stad, de hoofdstad van het gelijknamige eiland, ligt aan de noordoostelijke kust, en is tevens de belangrijkste haven van het eiland.

Hoewel Kos stad na de vernietigende aardbeving in 1933 geheel weer werd opgebouwd, staat de stad toch vooral bekend om de historische gebouwen, en de archeologische opgravingen. De stad dateert uit het jaar 366 voor Christus.

De haven, waar je nog de typische Griekse vissersboten kunt zien, is ook de plek waar veel cruiseschepen aanleggen, op een cruise door de Egeïsche zee. Bij de haven kan je vanzelfsprekend ook de binnen- en uitvarende boten bekijken, wat soms een waar spektakel is.

Kos stad is een openluchtmuseum

Eigenlijk is Kos stad één groot openluchtmuseum, met een grote promenade, die nog niet lang geleden een complete opknapbeurt heeft gehad, en natuurlijk de beroemde Agora. De Agora, de grootste trekpleister van Kos stad, is de plaats waar grote vondsten zijn gedaan tijdens diverse opgravingen.

Erg leuk in de stad, zijn de mini treintjes. Met de groene trein kan je perfect een tour door Kos stad maken, waarbij je de meeste bezienswaardigheden kunt bekijken. De blauwe trein gaat overigens naar Asklepieion.

Het uitgaansleven speelt zich voornamelijk in twee straten af, met erg toepasselijke namen, Bar Street en Little Bar Street.

In het zomerse vakantieseizoen is het hier erg gezellig, maar ook best wel druk. Hier zijn de meeste bars, gezellige terrasjes, en een paar discotheken. Kos stad heeft diverse stranden, vaak breed en lang, en dat zijn natuurlijk de plekken waar zomers een groot deel van de toeristen te vinden zijn.

Niet alleen geschikt voor zonnebaden, maar ook watersporten worden aangeboden, en er zijn vanzelfsprekend diverse gelegenheden bij de stranden om wat te eten of te drinken.

Misschien dat je dit niet verwacht, maar je kunt in en rond Kos stad ook prima fietsen.

Zo ligt er een lang fietspad langs de zee van Psaldi, naar het plaatsje Lambi, en de gehele fietsroute verloopt vlak.

Je kan ook een fietstocht maken naar Asklipieion, of naar Casa Romana.

Overigens hoef je de fiets niet mee te nemen, want er zijn diverse verhuurders.

Vanzelfsprekend zijn er ook diverse bezienswaardigheden in en rond Kos stad, waarvan onder andere aan te bevelen zijn:

  • Het Neratzia fort, een prachtig kasteel dat te bereiken is via een brug.
  • Het Eleftherias plein, met de Defterdar moskee en diverse erg gezellige terrasjes.
  • Agia Peraskevi, de kerk net achter de markt.
  • Agora, een archeologische bezienswaardigheid. Hier liggen ook resten van een Grieks-Romeinse stad.
  • De boom waaronder Hippocrates les gaf.
  • Gymnasium Nymphaum.
  • Metropolis kathedraal.
  • Odeon, het oude theater.
  • Casa Romana, waar je kunt bekijken hoe de Romeinen vroeger leefden.